Fõ tartalom

péntek, 12 március 2021 11:45

Március 15-i ünnepség

Írta: Juhászné Gazsi Melinda
Értékelés:
(0 szavazat)

A járványügyi korlátozások miatt iskolánk idén rendhagyó formában, a honlapunkon keresztül emlékezik meg nemzeti ünnepünkről.

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és nemzeti ünnepe. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Először 1927-ben nyilvánították hivatalosan Nemzeti ünneppé. Ezen a napon osztják ki többek között a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete ez a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. 1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki. Ez kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi reformelképzelések törvényes úton megvalósuljanak.

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom.

Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára. Ez a hagyomány a francia forradalom nyomán keletkezett, a magyar szabadságharcosok viseltek először nemzeti színű szalagot.*

A múlt felidézése és hagyományaink ápolása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a jelen megélésére is. Kiemelten fontos ez a jelenlegi, nehézségekkel terhelt időszakban, hiszen a pozitív dolgok megerősítése ösztönzőleg hat az élet minden területére.

Iskolánk informatikusát, Birinyi Márton urat, az Országos Rendőrfőkapitány nemzeti ünnepünk március 15-e alkalmából dicséretben és pénzjutalomban részesíti szakterületén huzamosabb időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Az elismerés átadására a pandémiás helyzet miatt iskolánkban került sor 2021.03.12-én.

Gratulálunk az elismeréshez!

 Március 15-i ünnepségMárcius 15-i ünnepségMárcius 15-i ünnepség

*Forrás: https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/az_184849es_forradalom_es_szabadsagharc_evforduloja__a_magyar_sajto_napja__a_magyar_koztarsasag_nemzeti_unnepe
https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/az_184849es_forradalom_es_szabadsagharc_evforduloja__a_magyar_sajto_napja__a_magyar_koztarsasag_nemzeti_unnepe

Megjelent: 555 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 15 március 2021 07:40