Fõ tartalom

péntek, 28 május 2021 11:57

Tükröm, tükröm!

Írta: Dr. Nagy Ákos
Értékelés:
(1 szavazat)

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (https://dpmk.hu/) idén pályázatot írt ki a digitális témahét keretein belül, az egyes szakmák digitális mintatanterveinek megalkotására. A pályázaton iskolánk oktatója Dr.Nagy Ákos is részt vett és több mint két hónapos munkálkodásának eredménye a napokban vált hozzáférhetővé a nagy nyilvánosság számára.

Munkatársunk elkészítette a rendőr-tiszthelyettesképzés, egyik hangsúlyos témakörének a digitális mintaprojektjét. A módszertani kérdések technikai kivitelezésében, a projektötlethez igazodó digitális alkalmazások kiválasztásában, és a mintatantervbe integrálásában Papp Orsolya tanárnő hathatós és nélkülözhetetlen segítséget nyújtott és elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Jogi ismereteket tanító pedagógusunk egy mese, nevezetesen a Hófehérke, büntetőjogi szempontból történő feldolgozásán keresztül igyekezett oldottabb, játékosabb formában közérthetővé tenni a bűnösség alapvető jellemzőit, valamint az elkövetőkre vonatkozó ismereteket. Hogy miért mesét választott, annak ugyancsak prózai okai voltak. Egyrészt nem szeretett volna szerzői jogi kérdéseket még súrolni sem, másrészt bízhatott abban, hogy ezt a mesét mindenki ismeri, így legalább a szereposztást elmagyarázására nem kellett időt fordítania. A mese máskülönben bővelkedik büntetőjogi kérdésekben, tehát bátran alkalmazható volt állatorvosi lóként.

De mi is a lényege, jelentősége a digitális témahétnek?

Ezen a „rendezvényen” keresztül mutatkoztak be és engedtek betekintést a különféle szakmák a szakmai „kulisszák” mögé. A képzési programok ismertetése nem aratott volna osztatlan sikert, még a hozzáértők körében sem, ezért a szervezők célkitűzése az volt, hogy a szakmák képviselői, egy jellemzőbb tananyag digitális eszközökkel és módszerekkel történő feldolgozásával engedjenek betekintést saját szakmájuk rejtelmeibe.

A kidolgozott mintaprojekttel a rendőr-tiszthelyettes képzés is felkerült a szakmák mintaprojektjeit felsorakoztató palettára, ahol az érdeklődő megismerheti milyen jellegű, színvonalú képzés valósul meg a rendészeti-rendvédelmi középszintű képzésben. Ez a lehetőség hozzájárul szakmánk, hivatásunk könnyebb elfogadásához, pozitív megítéléshez, és közelebb hozza a civil szférát a Rendőrséghez, rendvédelmi szervekhez.

A mintatanterv és valamennyi kapcsolódó anyag ide kattintva tekinthető meg.

tükröm-tükröm

Megjelent: 142 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 28 május 2021 12:03