Fõ tartalom

péntek, 24 szeptember 2021 13:19

Roma származású rendőrök konferenciája

Írta: Bánszkiné Görcsös Andrea
Értékelés:
(0 szavazat)

2021. szeptember 22-én meghívást kaptunk az Országos Rendőr-főkapitányságra a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ által szervezett V. Roma származású rendőrök konferenciájára, aminek fő támogatója a Hanns Seidel Alapítvány volt. A konferencia célja az volt, hogy megismerjük a roma fiataloknak elérhető pályázati lehetőségeket, a bemutatkozó roma fiatalok pedig jó példával szolgálhassanak mindenki számára.

A konferencián részt vett a Belügyminisztérium Gyermekesély Főosztály főosztályvezetője. Bemutatkozott: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Területi Kisebbségi Kapcsolattartási Munkacsoport munkatársa, a Ceglédi SzC Bem József Műszaki Technikum és Szakképző Iskola két diákja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem két hallgatója, a BRFK XXI. kerületi Rendőrkapitányság őrmestere, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bátonyterenyei Rendőrkapitányság rendőrkapitánya és iskolánk első éves tanulója.

Vendégként jelen voltak a megyei rendőr-főkapitányságok humánigazgatási szolgálatainak vezetői, munkatársai és roma származású rendőr kollégái. Iskolánk képviseletében Bánszkiné Görcsös Andrea tanulmányi főelőadó roma referens, Fenyvesi Kornél r. alezredes Alapozó Ismereti Szakcsoport mesteroktató, Balogh Gyula, Juhász József és Csendi Sándor Ferenc tanulók vettek részt.

A konferencián tájékoztatást kaptunk a roma fiatalok számára nyújtott pályázati lehetőségekről, amivel a rendőri pálya iránt elhivatott fiatalok rendőrré válását segítik elő. Majd azok, akik lehetőséget kaptak a bemutatkozásra saját életétükről beszéltek arról, hogy mikor határozták el, hogy rendőr legyenek, és hogy milyen út vezetett el addig, hogy elérjék a céljukat. Elmesélték, hogy roma származásúként milyen nehézségekkel néztek szembe, néhányan a mély szegénységből vagy éppen a rossz családi körülmények közül hogyan tudtak kitörni.

Roma származású rendőrök konferenciájaRoma származású rendőrök konferenciájaRoma származású rendőrök konferenciájaRoma származású rendőrök konferenciájaRoma származású rendőrök konferenciája

Példaértékű életutakat ismerhettünk meg, amik nem csak a roma származású fiataloknak követendők, hanem minden fiatal számára. Becsülendő a kitartásuk a helytállásuk, szorgalmuk és az, ahogyan a kitűzött céljuk elérésének érdekében kitartó munkával, tanulással haladnak a rendőri hivatás felé, vagy már a rendőri hivatás útján, hogy életpályájuk során előrébb jussanak.

Köszönjük Balogh Gyula tanulónak, hogy elmondta megható történetét és színvonalas előadással képviselte a Miskolci Rendvédelmi Technikumot a konferencián. Gyula követendő példa, már középiskolában is kitűnő tanulmányi eredménnyel végzett. Történelemből emelt szintű érettségi vizsgát tett, nyelvvizsgája van, és a jövőben szeretné a Nemzeti és Közszolgálati egyetemen folytatni tanulmányait.

Büszkék vagyunk azokra a roma származású volt tanulóinkra is, akik a rendezvényen vendégkét vettek részt. A hivatalos esemény után a velük folytatott beszélgetés alatt elmesélték, hogy milyen szép eredményeket értek el már az eddig a rendőri pályájuk alatt, és hogy jó szívvel gondolnak vissza a nálunk folytatott tanulmányaikra.

Köszönjük, hogy jelen lehettünk a rendezvényen, és várjuk a következő évi konferenciát is annak érdekében, hogy az évről évre hozzánk érkező tehetséges és elhivatott roma tanulók jövőre is bemutatkozhassanak.

Megjelent: 513 alkalommal