Fõ tartalom

kedd, 14 december 2021 10:52

Rendvédelmi mentorok felkészítése

Írta: Kőhalminé Mizsei Orsolya
Értékelés:
(0 szavazat)

Az új szakképzési törvény és annak végrehajtási rendelete előírja, hogy a gyakorló szolgálatot teljesítő tanulóink mellé minden esetben rendvédelmi mentort kell kijelölni, aki segíti szakmai fejlődését.

Ugyanakkor azt is előírja a jogszabály, hogy rendvédelmi mentor csak az lehet, aki részt vesz egy pedagógiai-módszertani felkészítésen.

A szabályzó nem fogalmazza meg, hogy pontosan ez mit jelent, minden esetben a rendvédelmi technikumokra bízza, hogy mit tart indokoltnak a felkészítés programjában megjeleníteni.

A Miskolci Rendvédelmi Technikumban mi ezt úgy gondoltuk, hogy eredményes lehet, ha az elméleti felkészítést gyakorlati tréningfoglalkozásokkal ötvözzük, de mindenképpen szakítani akartunk a korábbi sematikus képzéssel és valami újszerűt szerettünk volna létrehozni.

Mindenesetre a fő célunk az volt, hogy a rendvédelmi mentor és a rendőr tanuló közötti generációs szakadékot szűkítsük, a szakmai együttműködés érdekében egy hullámhosszra hozzuk a mentort és tanulóját.

A program előkészítésében már fontos szerepet játszottak az iskolánk és két külföldi rendőrképző partner stratégiai együttműködésében e témában folyó Erasmus+ projekt megállapításai is. A projekt a TRIDENT fantázia nevet kapta, címe a Képzők képzése. A kolozsvári Septimiu Muresan Rendőriskola Iskola, a németországi Rajnavidék-Pfalzi Rendőri Egyetem (Rhineland-Palatinate Police University) és iskolánk közösen kapott lehetőséget a rendőrség képzési rendszerében a gyakorlati képzés során döntő szerepet játszó mentorok kiválasztása, felkészítése és a gyakorlat során történő mentor-tanuló kapcsolat feltérképezésére, egy egységes metodika kidolgozására. A projektet az Európai Unió Erasmus+ program finanszírozásával hajthatjuk végre.

Rendvédelmi mentorok felkészítéseRendvédelmi mentorok felkészítéseRendvédelmi mentorok felkészítéseRendvédelmi mentorok felkészítéseRendvédelmi mentorok felkészítése

A megvalósult felkészítésnek része volt egy egynapos tréning azoknak a kollégáknak, akik már korábban voltak mentorok. Három napos tréningen vettek részt azok a kollégák, akik még nem voltak, illetve csak nagyon régen voltak mentorok.

Bár tisztában voltunk azzal, hogy nagy felelősség egy tanulót mentorálni, és nem is mindig egyszerű a rengeteg szolgálati feladat mellett, de elmondhatjuk, hogy a mentorok érdeklődők voltak, aktívan részt vettek a foglalkozásokon, ők is sokat tanultak és mi is sokat tanulhattunk tőlük!

A felkészítésen eddig 13 területi szerv 269 mentora vett részt, de a munkát ezzel nem fejeztük be, hiszen januárban újabb csoportok érkeznek hozzánk.

Minden rendvédelmi mentornak köszönjük a részvételt, sok sikert kívánunk munkájukhoz!

Megjelent: 235 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 16 december 2021 15:19

Kapcsolódó elemek