2024 június 10 és 15. között a Polskills - A rendőrségi képzési folyamat hatékonyabbá tétele a jelenlegi európai szabványoknak megfelelően” című Erasmus+ uniós társfinanszírozású projekt keretében mobilitási látogatást tettek a Campinai „Vasile Lascar” Rendőr Iskola oktatói és diákjai a Miskolci Rendvédelmi Technikumban.

 

A résztvevőknek lehetőségük volt arra, hogy a rendőrségi képzési folyamatok területén tapasztalatot cseréljenek és kapcsolatba lépjenek másik kultúrából származó rendészeti képzésben résztvevő társakkal.

A látogatás során részt vettek:

  • Érzékenyítő tréningen a non-verbális kommunikáció és az érzelmi intelligencia fontosságára fókuszálva
  • Adott szempontok szerint a magyar rendészeti képzés megfigyelésén
  • Workshopokon, ahol a testbeszéd, az arckifejezések és a nonverbális kommunikáció egyéb formáinak kulcsfontosságú szerepére figyeltek
  • A nonverbális kommunikáció mélyebb megértése érdekében közös feladatok megoldásában vettek részt a két iskola diákjai a tanárokkal együttműködve
  • A nonverbális és interkulturális kommunikációs készségek fejlesztésén.

A workshop céljai voltak:

  1. *Tudatosság a nonverbális kommunikáció fontosságáról:* A résztvevők (mindkét iskola tanárai és diákjai) megtanulhatták, hogyan befolyásolhatják a gesztusok, a testbeszéd és az arckifejezések a polgárok érzékelését és reakcióit.
  2. *Megfigyelési készségek növelése:* A résztvevőket arra tanították, hogy megfelelően figyeljék és értelmezzék az állampolgárok nonverbális jelzéseit.
  3. *Kommunikációs készségek fejlesztése:* A workshop technikákat és stratégiákat adott a rendőrök nonverbális kommunikációjának javítására, ezáltal csökkentve a feszültséget és elősegítve a bizalom kialakítását.

 

## Gyakorlati tevékenységek zajlottak, melyeken részt vettek:

🔸️ Konfliktuskezelési technikák elsajátításában

🔸️ Interakció különböző csoportokkal való gyakorlásban

 

## Következtetés :

A workshop sikeres volt, értékes eszközkészletet biztosított a résztvevőknek a rendőrök napi intézkedései során az állampolgárokkal való kapcsolattartásának javítására.

A hatékony non-verbális kommunikáció növelheti a közvélemény bűnüldözésbe vetett bizalmát, és segíthet egy biztonságosabb és együttműködőbb környezet kialakításában.

A két iskola dolgozói és tanulói megtapasztalhatták a non-verbális kommunikáció fontosságát, elmélyíthették a témával kapcsolatos ismereteiket és bízunk benne, hogy a jövőben is alkalmazni fogják ezeket a képességeket a rendőri munkájuk során.

 

Ez a mobilitás rendkívüli lehetőséget jelentett mindkét projekt partner részére a személyes és szakmai fejlődésre, hozzájárult a globális perspektíva kialakításához és a nemzetközi barátság erősítéséhez.

 

 
MRVT facebook oldala|MRVT youtube csatornája