Iskolánk tanulói részt vehettek egy pályázatban, ami a lengyelországi Zakopanéba lett megszervezve Erasmus+ program keretein belül. Ez a pályázat 4 kísérő tanárt és 30 diákot érintett, köztük engem is. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy tagja lehettem ennek az egész utazásnak. Három hetes Krav-Maga oktatást kaptunk, ahol elsajátíthattuk a legfőbb alapokat. Őszintén szólva, én eddig nem ismertem a Krav-Maga fogalmát sem, és azt sem, hogy mit is jelent ez gyakorlatban. Mivel tudomásom szerint Magyarországon ez az önvédelmi oktatás nem elterjedt a rendvédelmi szerveknél, de a hadseregnél már egyre nagyobb szerepet tölt be. A Krav-Maga ma már nem csak Izraelben része a katonai képzésnek, de bekerült a katonai közelharcoktatásba Lengyelországban, Svédországban, Finnországban, Franciaországban, Dániában, Norvégiában, Indiában, az USA-ban. A Krav-Maga elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok nagyon gyors, megfelelő kezelésére. Ez mind pontosan így történt és ezt ki is fejteném.

Teljes három heti edzésünket Sylwia Weremczuk tartotta, aki az Európai Krav-Maga Szövetség és a Lengyel Krav- Maga Egyesület tagja. Megmutatta, hogy a lehető leggyorsabb és hatásos módon hogyan tudjuk a támadót földre vinni és megvédeni magunkat. Különböző szituációkat mutatott be, ezek közt volt a késes, fegyveres, felfegyverkezett és a puszta kezes támadás. Különböző pozíciókból prezentálta ezen támadások kivédését, mint fekvő, ülő, álló (háttal és szemből) helyzetekből. Krav-Magának fontos alapja a megfelelő tompítás, esés, gyors reagálás, sok ismétlődő mozgás (ütés 9 van, ami minden helyzetben alkalmazható). Egyszerű, kis mozdulatokkal könnyen fájdalmat okozhatunk a támadónak is, szóval elég hatásos önvédelmi technikákat sajátíthattunk el. Kiemelném külön azt is, hogy ezek a mozdulatok nem biztosítják a teljesen sérülés mentes védekezést, de kiemelendően fontos, hogy megtudjuk menteni a saját életünket. Sylwiához csatlakozott Wodzimierz Kopeć, aki a speciális egységek oktatója, Lengyel Krav-Maga Egyesület alapítója, közelharc és fegyverharc katonai rendszerének kidolgozója és volt tanácsadó az Iraki, Csádi, Afganisztáni Misszióinak kidolgozott programjaiban. Wodzimierz hozzájárulásával ízelítőt kaphattunk, hogy egy fegyvert hogyan használjunk hatásos önvédelem céljából anélkül, hogy azt elsütnénk.  Ezen felül fegyverrel való mozgást és a fegyver védelmezését, elvételének megakadályozását gyakorolhattuk csoportokban.

Sok más szituációval foglalkoztunk az órák alatt, így a 3 órás edzések nagyon gyorsan elrepültek a folyamatos terheltség alatt. Rengeteget tanultunk és elmondhatom, hogy nekem nagyon hasznos dolgokat tanítottak az oktatók és hálás vagyok nekik, hogy ilyen türelemmel és odaadással adták át nekünk a tudásukat. Nagyon élveztem a velük eltöltött edzéseket, mindent beletettem és a legjobb formám tudtam hozni az edzések alatt.

Kivételesen tetszett a zakopánei látogatásunk alatt a rendőrséggel való találkozás is, mint a kapitányságon eltöltött idő, és mint a tájékoztató rendezvényen eltöltött közös idő. Kedvesek és nyitottak voltak minden kérdésünkre, a kapitányságon betekintést nyertünk a legfontosabb helyiségekbe, ami a fogda és az ügyeletes tisztek szobája volt. Ide érkeznek a hívások és innen küldik címre a rendőröket, figyelik a térfigyelő kamerákat. Alkalmunk volt közelebbről megszemlélni a járőr felszerelését, hogy az milyen eszközökből áll, majd egy szakszerű ruházatátvizsgálást mutattak be.

A napjaink nem voltak teljesen kötöttek, sok szabadidőnk volt, amit mindenki különböző módon használt ki. Én szabadidőmben túzáztam a közeli hegyekben, várost néztem és a híres sétálót (Krupówki) fedeztem fel, helyi különlegességeket kóstoltam.

Csoportos programokat a szervezők és egyben a tolmácsaink szervezték, ezek közé tartozott a a Kasprovy csúcs látogatása, ami 1987 méter magas  Zakopane közelében, a lengyel-szlovák határ lengyel oldalán található, amit felvonóval közelítettünk meg. Továbbá felfedeztük Nedec várát és kipróbáltuk a Dunajeci tutajozást is.

Az utolsó héten nekem és rajtam kívül 7 főnek alkalma adódott ellátogatni a zakopanei piknikre, ami a város 90. évfordulója és a 21. Lövészdandár 30. évfordulója alkalmából került megrendezésre. Ezen az eseményen részt vettek a helyi tűzoltók, rendőrség, katonaság, bevetésiek. A rendezvény Zakopane Függetlenség terén lett megrendezve, különféle harckocsik és standok várták az érdeklődőket. Felpróbálhattuk a felszereléseiket, fegyvereiket kézbe vehettük, beülhettünk a harckocsikba, lézeres céllövöldét próbálhattunk ki és egyéb ügyességi játékokat. A hangulatról a helyi katonaság gondoskodott énekes, táncos előadásukkal valamint a helyi néptánc csoport.

Összességében felejthetetlen élményekkel gazdagodtam és remek embereket ismerhettem meg. Ez egy kihagyhatatlan lehetőség volt és örülök, hogy megélhettem. Köszönöm a Miskolci Rendvédelmi Technikum vezetőségének és munkatársainak, hogy lehetőséget biztosítottak külföldi szakmai gyakorlatra Európai Uniós mobilitás segítségével. Hálás vagyok az eszméletlen jó csapatért, akikkel együtt részt vehettem a programban. Akik eddig idegenek voltak, azok könnyen összekovácsolódtak. Úgy gondolom, hogy a kint együtt átélt élmények összekötnek minket és egy összetartó szövetség alakult ki köztünk.

írta: Majoros Erika 206. osztály

 

MRVT facebook oldala|MRVT youtube csatornája